Arpa Unu
Arpa buğdaygillerden taneleri malt ve yem olarak kullanılan önemli bir tahıl bitkisidir.Enerji değeri diğer tahıllara oranla daha yüksektir. Bağışıklığı desteklediği bilinen beta-glukan oranı da buğday ve diğer tahıllara göre daha yüksektir, glüten oranı ise buğdaya göre çok daha düşüktür.
Arpa Unu Kalori ve Besin Değeri
100 gram arpa unu kalori değeri ise 356 kcal, 8.22 gram protein,61.49 gram karbonhidrat,14.39 gram lif,169 mg kalsiyum bulunmaktadır.
Arpa Unu Faydaları
1. Kalbi kuvvetlendirir.
2.Kireçlenmeyi giderir.
3.Kalp hastalıklarını önler.
4. Düşük tansiyonu yükseltir.
5.Metabolizma dostudur.
6. Mide ve barsak iltihaplarını geçirir.
7. Kemikleri güçlendirir, kemik zafiyetini, kansızlığı ve halsizliği giderir.
8.Arpa unu, diyet liflerini kullanarak bağırsakların temizlenmesini sağlar.
9. Tuzlu arpa lapası sarılırsa, kireçlenmelere, siyatik ve romatizmaya iyi gelir.
10.Kilo kontrolü sağlamak isteyenlerin arpa ekmeği tüketmesi de önerilir. Bu ekmekle geçen öğünler düşük kalori içerir.
11.Kansızlığı Giderir.Arpa ununda B vitamini ciddi oranda yer alır. B vitamini ise kan hücrelerini çoğaltan bir vitamindir.
12.Kan Şekerini Dengeler.Glisemik indeksi çok düşük olan arpa unu, şeker hastalarının öğünlerine eklenebilir.
13.B vitaminleri, demir, magnezyum, manganez, çinko, fosfor, bakır içerir ve kan şekerini doğru seviyede tutmadaönemli etkisi olan krom açısından da en zengin kaynaklardan biridir.