Hakkımızda
1928’ten günümüze Bursa’nın tarihi lezzet durağı
İnanç Fırın’ın kuruluş öyküsü, Mustafa İnanç ve ailesinin Selanik’ten Türkiye’ye mübadele nedeniyle göç etmesiyle başlıyor. İnanç ailesi ilk olarak Bilecik iline yerleşiyor. Aile mesleği fırıncılığı Türkiye’de sürdürmek isteyen İnançlar, Bursa’ya göç etmeye karar vererek bir kağnı arabasının arkasında iki gün süren yolculuğun ardından Altıparmak semtine yerleşiyorlar. Bursa’daki fırıncılık faaliyetleri için Altıparmak’ta ilk adımları atan İnançlar, bir diğer aile büyüğü Hüseyin Avni Beceren’in Muradiye semtindeki fırını bir Rum aileden devralarak bugün halen hizmet veren ilk şubeyi hayata kazandırıyor.
İnanç Fırın, 1928’te çeşitli ekmekler üretmeye başladıktan kısa bir süre sonra Mustafa İnanç’ın da Muradiye fırına gelmesiyle kısa zamanda Bursalıların uğrak yeri haline geliyor. Bu tarihten sonra İnanç ailesi, elindeki farklı reçeteleri Türk damak tadına uygun hale getirerek mamullerini imal etmeye başlıyor.
1950’li yıllara kadar farklı hamur yapımları ve pişirme tekniklerini uygulayarak bir lezzet durağı olmayı başaran İnanç Fırın, özel tahinli pidesi ile adını duyuruyor. Mustafa İnanç, ayrıca bugün sandviç ekmekleri olarak bilinen küçük ekmekleri de üreterek bir ihtiyaca yanıt veriyor. Mustafa İnanç’ın oğlu Metin İnanç, bu ekmekleri el arabasıyla Bursa’nın merkez noktalarında satarak ‘sandviç ekmeği’ geleneğini başlatıyor.
1960’lı yıllarda sandviç ekmeğini büyük miktarlarda üreterek işletmelere satmaya başlayan İnançlar, ‘cevizli lokum’ diye bilinen bir diğer İnanç Fırın klasiğini de artık geleneksel lezzetlerden biri olarak Bursa’ya kazandırılıyor.
Usta Mustafa İnanç ile yolları, yanında fırın çırağı olarak başladığı 1974 yılında kesişen İnanç Fırın’ın bugünkü sahibi ve baş ustası Bülent Mertyürek, henüz bir lise öğrencisiyken fırıncılık mesleğine tutku ile bağlandı. Bursa’nın en iyi fırın ustası Mustafa İnanç’tan fırıncılık mesleğini öğrenmek üzere kolları sıvayan Bülent Mertyürek, lisans eğitimi ve profesyonel iş yaşamı süresince hayalini kurduğu gibi İnanç Fırını’nın özel reçetelerini ve iddialı lezzetlerini bugün tüm lezzet tutkunlarına kendi elleriyle sunuyor.
Mustafa İnanç’ın bugünkü İnanç Fırını’nın sahibi ve baş ustası Bülent Mertyürek’e mirası olarak bıraktığı ‘Daha iyisini nasıl yapabiliriz?’ sorusundan hareketle hem geleneksel lezzetleriyle, hem de modern yaşamın ihtiyacı olan yeni mamulleriyle günümüzde yerli ve yabancı gezginlerin lezzet duraklarından biri olan Tarihi İnanç Fırını, Türkiye’nin her yerine mamullerini en güvenilir ve en hijyenik şekilde ulaştırmaya devam ediyor.