Ramazan ayı boyunca uzun süreli oruç saatlerinde dengenizi korumanıza yardımcı olan bazı yiyecekler, sahurda tüketildiğinde gün boyu sindiriminizi hem hızlandırırken hem de bağışıklık sisteminizin aksamadan çalışmasına yardımcı olur. Sahurda tüketilecek gıdalar ile gün boyu oruç saatleri daha rahat geçerken iftara daha rahat ve huzurlu ulaşmanızı sağlar. İşte gün boyu dengede hissettirecek, sahurda sindirimi hızlandıran 5 yiyecek önerisi:
1- Tahin:
Amino asit bakımından zengin olan tahin, vitamin değerlerine de sahiptir. Tahin, iyi bir lif ve protein kaynağıdır. Tahin, aynı zamanda susam yağı da içerdiği için kalp, mide ve bağırsak sağlığı için destekleyicidir. Tahinin en önemli özelliğinin başında ise demir deposu olması gelmektedir. Lif bakımından zengin olan ve böylece tokluk hissi veren tahin, istediğiniz çeşit bir pekmezle karıştırılıp tüketilebilir. Tarihi İnanç Fırını’nın www.inancfirin.com.tr adresine tıklayıp online şubemizden Türkiye’nin her yerinden tek tıkla sipariş verebilirsiniz.
2- Chia Tohumu:
Son yıllarda yıldızı parlayan chia tohumu, tam bir protein deposudur. Bağırsakta uzun süre kalarak hazmı uzatan chia tohumu, Ramazan’da tok tutan yiyecekler arasında bu nedenle ilk sıradadır. Kan değerlerini ve kolesterolü düzenlemesi, bağırsak fonksiyonlarını koruması, kabızlığı önlemesi, uzun süre tokluk hissi vermesi bakımından Ramazan’da özellikle tüketilmelidir. Ayrıca, kalsiyum ihtiyacını karşılamasına yardımcı olması da chia tohumunun faydaları arasında yerini alır. Chia tohumunu yoğurtla ya da kesir ile karıştırıp tüketebileceğiniz gibi hamur mamullerine de ekleyerek tüketebilirsiniz.
3- Yulaf:
Lif kaynağı yulaf, kan kolesterolünü, şeker seviyelerini ve yüksek tansiyonu düşürmede önemli görevler alır. Tok tutucu ve güç vericidir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, vücut ağırlığını azaltmaya yardımcıdır. Besinlerin bağırsakta sindirilmesini destekleyerek kabızlığın önlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra Ramazan boyunca kronik bir şekilde kendini gösteren bağırsak tembelliğine de iyi gelir. Ramazan ayı boyunca doğrudan ya da tariflerde kullanılabilir.
4- Kinoa:
Son yıllarda Türk sofralarında sıklıkla rastlanan bir tohum olan kinoa, pek çok tarif için son derece uygun bir lifli gıdadır. Lif oranı çok yüksek olan ve bir porsiyonunda 5.2 gram lif bulunan kinoa, ayrıca iyi bir protein kaynağıdır. Birbirinden değerli sekiz temel amino asiti bünyesinde barındıran kinoa oldukça besleyici olduğu için gün boyu dengede ve zinde kalmanızı sağlar. Lif içeriği yüksek olan kinoa, Ramazan ayı boyunca sıklıkla farklı tariflerde kullanılabilir. Kabızlığı önleme ve tedavi edilmesinde tüketilmesi önerilen kinoa, bağırsak sisteminizi düzenleyici etkiye de sahip.
5- Ananas:
Ananas, içinde bulunan bromelain adlı proteinler sayesinde hem sindirimi kolaylaştırır, hem de metabolizmayı hızlandırır. İçerdiği C vitamini sayesinde doku büyümesi ve onarımı sağlanabilir, bağışıklık sistemi desteklenebilir. Vücuttaki iltihaplanmaya karşı savaşabilir, artrit, kalp-damar hastalıkları oluşma riskini aza indirmeye yardımcıdır. Aynı zamanda ananas ödeme de iyi gelir. Bu nedenle, sahurda tüketilecek meyveler arasında ananas ilk sırada tercih edilebilir.