Ramazan’da iftar ve sahur saatleri için geri sayarken uzun süreli oruç nedeniyle iştahlar açılırken enfes Türk sofralarının birbirinden lezzetli tarifleri de gözleri şenlendiriyor. Uzun süren açlık saatlerinden sonra iftarda tüketilecek lezzetler içinse uzmanlar uyarıyor: “İftarda mümkün olduğunca hafif yiyecekler tüketin.
Hafif olduğu kadar besleyici, enerji verici ve bağışıklık sistemini destekleyici gıdalara bir göz atmaya ne dersiniz?
İşte Ramazan boyunca iftarda yenebilecek hafif yiyeceklerden birkaçı:
Lahana ve brokoli:
Yüksek oranda vitamin, antioksidan ve antikanserojen besin öğelerini içerler. Lif kaynağıdırlar ve bağırsakta uzun süre kalarak tokluk hissi verirler. Brokolinin antioksidan özelliği ile vücutta oluşan zararlı serbest radikaller nötrlenir ve vücut hücreleri hasardan korunur. Kanserli hücre oluşumunu önlemeye yardımcı bir sebzedir. Lahana ise mide ve bağırsak sağlığı için son derece değerli gıdalardandır.
Chia tohumlu yoğurt: Chia tohumu, tam bir protein deposudur. Bağırsakta uzun süre kalarak hazmı uzatan chia tohumu, Ramazan’da tok tutan yiyecekler arasında bu nedenle ilk sıradadır. Chia tohumunu yoğurtla ya da kefir ile karıştırıp tüketebilirsiniz. Bir kase probiyotik zengini ev yapımı yoğurt ya da kefirin içine 10 gram kadar chia tohumu ekleyerek iftar sofralarına sağlık ve tokluk hissi katabilir. Ramazan ayını her iftar tüketeceğiniz chia tohumlu yoğurt ile hafif ve güçlü hissederek geride bırakabilirsiniz.
Tahinli Ekmek:
Gluten toleransı bulunan tüketiciler için tahinli ekmek adeta mucizevi bir tarif olarak sofralarda yerini alıyor. 200 gr tahin, 3 yumurta, 20 gr karbonat, 3 gr tuz ve kabartma tozu ile hazırlanabilen karışım, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirilerek leziz bir tahinli ekmek haline gelebiliyor. Ramazan boyunca bu tarifle tok ve zinde hissedebilirsiniz.
Tahinli Ravak:
Ramazan ayında Türk sofralarının vazgeçilmezi şerbetli tatlılar iftar saatlerini daha da cazibeli kılıyor. Şerbetli tatlıları daha da lezzetlendiren tahinli şerbetli tatlılar iyi bir fikir olabilir. Unlu ve şerbetli tatlılarınızı sunum yaparken tabağın arasına şerbet ve tahin ikilisini sırayla koyabilirsiniz. Böylece şerbet alta iner, tahin de üste çıkar. Hem daha kolay sindirim sağlar, hem de şerbetli tatlılar tahinin enfes lezzetiyle daha da güzelleşir.
Yumurta:
Beslenme uzmanlarının dilinden düşürmediği, her yaştan bireyin iftar ve sahur sofralarında kullanmasını öğütlediği yumurta ile Ramazan ayını tok geçirmeniz mümkün. Protein bakımından son derece zengin olduğu için uzun açlık saatlerinin en büyük destekçilerinden biri de yumurtadır. İster iftar sofralarında salatalarda, isterseniz de farklı tariflerin içinde yumurta tüketebilirsiniz.
Avakado:
Avakado, besleyiciliği ve vücuda olan yararları nedeniyle ‘süper gıda’ diye adlandırılan gözde besinler arasında yerini alırken Ramazan ayı boyunca da iftar sofralarının vazgeçilmezi olarak size eşlik edebilir. Avakado, vücudunuzun sağlıklı yağ ve vitamin kazanmanıza yardımcı olur. Sağlıklı beslenmede önemli bir ‘tok tutucu besin’ olan avakado, farklı salata tariflerinde olduğu kadar doğrudan da tüketilebilir.
Cevizli lokum:
Hamur işi sevenlerin ve özellikle iftar sofrasında farklı lezzetler arayanların tercihi cevizli lokum ise Tarihi İnanç Fırını’nın spesiyal mamulleri arasında yerini alıyor. İster iftar sonrası çay saatlerinde isterseniz de iftar masasında lezzetli bir alternatif olarak Bursa’nın geleneksel lezzeti cevizli lokumu tüketebilirsiniz. Son derece hafif ama damaklarda unutulmaz bir tat bırakan cevizli lokum, Türkiye’nin her yerinden vereceğiniz siparişler sayesinde İnanç Fırın güvencesiyle kapınıza kadar en hijyenik koşullarda teslim edilmektedir.